Így tudsz segíteni a bolygónkon pár ezer forinttal

Nem csak arra gondolunk, hogy tudatosan vásárolsz olyan termékeket amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek, hanem konkrétan olyan szervezeteket tudsz támogatni amelyeknek a fő célja, hogy védjék, újjáépítsék azokat az erdőket vagy tisztán tartsák azokat a folyókat, óceánokat amit az emberiség a sok sok év alatt beszennyezett.

Számos olyan nonprofit szervezet létezik már egészen a 1980-as évektől kezdve amelyeknek a fő célja, hogy újra telepítse a kivágott fákat vagy bizonyos területeket környezetvédelmi területekké nyilvánítsanak, hogy egyes nagyvállalatok már ne férhessennek hozzá.
Ezeket a szervezeteket már 10-20 dollártól (~2800 – 5600 Ft-tól) tudod támogatni akár havi szinten vagy egyszeri adományként.
Legnagyobbak:

Az esőerdők újratelepítésén és védelme:

Amazon Watch

Célja az Amazon őserdő és az éghajlat védelme az őslakos népek együttes támogatásával. 1996 óta az Amazon Watch védi az esőerdőket és elősegíti az ottani őslakosok jogait a teljes Amazonas-medencében. Az őslakosokkal és környezetvédelmi szervezetekkel együttműködünk az emberi jogok, a vállalati elszámoltathatóság, és az Amazon ökológiai rendszereinek megőrzésére irányuló kampányokban képviselteti magát.

https://amazonwatch.org/

Rainforest Alliance

1987 óta az Rainforest Alliance arra törekedett, hogy egy olyan globális szövetséget alakítson ki, amely népszerűsíti az erdők és a virágzó közösségek együttes jövőképét. Ma a világ 76 országának vidéki közösségeivel dolgoznak együtt az erdők megőrzése, a fenntartható megélhetés támogatása és az egyensúly helyreállítása érdekében.

https://www.rainforest-alliance.org/

Rainforest Trust

A Rainforest Trust megvásárolja és megvédi a legveszélyeztetettebb trópusi erdőket, megmentve a veszélyeztetett vadvilágot a partnerei és a közösségi szerepvállalás által. Egyedülálló, költséghatékony védelmi modellt fejlesztettek ki a veszélyeztetett fajok védelmére, amely már több mint 30 éve működik.

https://www.rainforesttrust.org/

Óceánok védelmére:

4Ocean

Két szörfös srác elhatározza, hogy saját kezükkel mentik meg bolygónk vizeit a pusztulástól. Sajnos a történetben szereplő fő gonosz maga az emberiség, akik olyan mennyiségű szeméttel árasztják el a tengereket és az óceánokat, hogy haldoklik a természet. Nekiláttak tehát a két kezükkel megtisztítani Bali partjait, és mindeközben kidolgozták a 4Ocean alapítvány ötletét, mellyel azóta 262 714 font, azaz több mint 119 000 kilogramm szeméttől szabadították meg a vizeket, alig több mint egy év alatt. A képlet nagyon egyszerű. Száz százalékban újrahasznosított hulladékból gyártott karkötőket készítenek, melyeket bárki megvásárolhat az interneten keresztül, és a bevételt arra fordítják, hogy főállású szeméthalászokat alkalmaznak, akik egész éven át, heti hét napon keresztül járják a tengereket és az óceánokat és szemetet halásznak.

https://4ocean.com/

Oceana

Az Oceana-t azért hozták létre, hogy a gyakorlati megoldásokat készítsenek az tengerek és óceánok védelmére és, hogy ezek meg is valósuljanak. A 2001-ben alapított Oceana a legnagyobb nemzetközi érdek képviseleti szervezet, amely kizárólag az óceánok védelmére koncentrál. Irodái világszerte együttműködnek és stratégiailag irányított kampányokkal küzdenek az óceánok védelméért.

https://oceana.org/

Fogadj örökbe állatot/fákat:

A Budapesti Állatkert hagyományteremtő módon, több mint 20 évvel ezelőtt indította be örökbefogadási programját amelyet több állatkert is követett az elmúlt években. Természetesen az állatok nem vihetők haza, például egy négytonnás elefánt a kifejezett szürkesége dacára is érdekes színfolt lenne egy pesti bérház belső udvarán. Az ilyen örökbefogadással rengeteget segíthetsz az állatok megfelelő életkörülményeinek biztosításához. Az örökbefogadást egyre többen gondolják jó ötletnek ajándékul is, születésnapra, évfordulókra, karácsonyra. Az ügyintézés roppant egyszerű. Az irodákban pár perc alatt elkészülnek a hivatalos dokumentumok és egy online felületek is rendelkezésre állnak. Így egy oklevelet is magáénak tudhat a lelkes adományozó.

Budapesti Állatkert – Örökbefogadás

http://www.zoobudapest.com/segits-segitunk/orokbefogadas

Pécsi Állatkert  – Fogadj örökbe egy fát

http://pecszoo.hu/fogadj-orokbe-egy-fat/

Tropicárium – Örökbefogadás

https://tropicarium.hu/orokbefogadas/

Pár dolog amivel még segíthetsz a környezeteden:

  • Menj bringával!
  • Vigyél magaddal rendes szatyrot/táskát!
  • Használj újrahasznosítható üvegeket!
  • Kapcsold ki! Húzd ki!
  • Egyél kevesebb húst!
  • Ne vegyél műanyag palackos vizet, használj vízszűrőt!
  • Kapcsold le a villanyt!

Ne üljünk tétlenül 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük