Élő karácsonyfa idén? Ezért vigyázz vele!

Honnan is van a kiskarácsonyfácska?

Röviden: Egyszerűen az erre fentartott fenttartható ültetvényeken termesztik.
(Ez így elég unalmasan hangzik elsőre, de..)

Bővebben: A vágott karácsonyfának árult fenyőket, épp a nagy mennyiség miatt, nem erdős területekről termelik ki, hanem környezetbarát és fenntartható módon, kifejezetten erre a célra létrehozott ültetvényeken, haszonnövényként termesztik. Magyarország legnagyobb ültetvényei Zala, Vas és Somogy megyékben vannak, de érkeznek fák – elsősorban nordmann és douglass – Németországból és Dániából is. Azonban a kis fák élete nem az ültetvényeken kezdődik.

A magokat fóliasátrakban, védett környezetben vetik el, és csemeteként nevelik 2-3 évig, hogy eléggé megerősödjenek a kiültetéshez. Ezután kerülnek ki az ültetvényekre, ahol számos szempontot figyelembe véve ültetik el őket.

Miért is kockázatos ha élőfenyőt használunk karácsonykor a növény szempontjából?

A karácsony táján értékesített konténeres fenyők egy része nincs rendesen begyökeresedve, hiszen az értékesítés előtt általában egy-két héttel ültetik őket a konténerbe. A meleg lakásban a növényt stressz éri, a párologtatása fokozódik, nem tud megfelelő vizet felvenni, emiatt a tartalékaiból táplálkozik, s legyöngülhet, ráadásul a díszítés során a fa tűlevelei is megsérülhetnek. Amikor pedig ünnepek után ki kellene ültetni, a talaj még fagyott, ültetésre alkalmatlan, így a fenyő nem tudja felvenni a nedvkeringéshez szükséges vízmennyiséget.

A kerteknek ritkán szép dísze a karácsonykor benn tartott, és később kiültetett fenyőfa. A károsodás mértékétől függően hosszabb-rövidebb időbe telik, amíg a növény magára talál. Az így sérült fa rendszerint örökre féloldalassá, vagy szabálytalanná válhat.

Mire figyeljünk Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság szerint?

  • A vásárolt, jutazsákba csomagolt gyökérzetű, úgynevezett földlabdás fenyőt a földlabdát körös-körül legalább 5 cm-rel meghaladó méretű edénybe ültessük.
  • Az ültetést jóval a felhasználás előtt végezzük, a talajt jól tömörítsük, rendszeresen öntözzük.
  • Ha konténeres fenyőt vásárolunk, a lomb felfelé való húzogatásával ellenőrizzük le, hogy jól be van-e gyökeresedve.
  • A konténerbe ültetett fenyőt a karácsonyt megelőző hónapokban a szabadban, a fagyos napok beálltával hűvös, világos helyiségben tartsuk, azért, hogy a növény számára a meleg lakás okozta stresszt a lehető legkisebbre csökkentsük.
  • A fenyőfát az ünnepek idejére a lakás világos, 15 fokot meg nem haladó hőmérsékletű helyiségében helyezzük el. Ha csak melegebb helyiséget tudunk biztosítani számára, úgy a meleg napok számát rövidítsük le.
  • A fenyőfa kiszáradt talaját rendszeresen öntözzük.
  • Az ünnepek után a fenyőt minél előbb vigyük számára optimális körülmények közé, és ültetésig hűvös világos helyen tároljuk.
  • Hosszabb fagymentes periódus beálltával megkísérelhetjük fenyőfánk kertbe kiültetését. Az egyszeri beöntözést a beiszapolás érdekében nem spórolhatjuk meg. A hosszabb fagymentes időszak kedvez a begyökeresedésnek.
  • Tavasszal gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról, és őszig tartó rendszeres öntözésről.
  • A legyöngült növényeket a károsítók gyakran megtámadják, figyeljük az esetleges megjelenésüket, szükség esetén védekezzünk.

Hová ültesd :)?

Leginkább ezüstfenyőt árusítanak karácsony környékén konténeresként, de találkozhatunk árudákban gyökeres nordmann fenyővel, duglasz fenyővel, kolorádói jegenyefenyővel és szerb luccal is. Feltétlenül nézzünk utána, hogy kifejlődve mekkora lesz a fenyőnk! A szerb luc és a duglasz fenyő karcsú habitusú, a nordmann fenyő és az ezüstfenyő széles koronát nevel. Ha szűk helyre ültetjük a jelenleg 1-2 méteres fát, később elnyomja majd a környező növényzetet, vagy ránő a házra. Vérző szívvel kell majd 10 év múlva kivágni, ha nem hagyunk elég helyet a későbbi növekedéséhez. Bármilyen fajtát is választottunk, egy évtized múlva a kertünk hangsúlyos növényévé cseperedik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük